Tips för säsongsvård av dina utomhusmöbler i teak

Utomhusmöbler i teak är inte bara vackra och eleganta, utan även slittåliga, hållbara och står emot det mesta när det kommer till väder och vind. Dock kräver teakmöbler ändå viss vård för att hålla dem i toppskick år efter år så att de bevarar sitt utseende och funktion. Det är speciellt viktigt att ta hand om teakmöbler här i Sverige, där vi har väldigt distinkta årstider.

Att äga utomhusmöbler i teak är inte bara en vanlig investering i design och komfort, utan även ett åtagande. För att de ska behålla sitt naturliga utseende och lyster är det nämligen viktigt med ordentligt underhåll under årets samtliga säsonger. Därför kommer vi i den här artikeln dela med oss av några bra tips på hur du på bästa hand tar hand om dina teakmöbler, oavsett vilken årstid det är.

Teakvård på våren

När våren kommer är det bra att ge dina teakmöbler lite extra kärlek efter den påfrestande vintern. Börja med att noggrant rengöra möblerna med ljummet vatten och tvål, samt en mjuk borste för att avlägsna smuts och beläggningar som samlats under vintern. Låt därefter möblerna torka ordentligt och applicera en skyddande teakolja så att de klarar av solens starka strålar och behåller sitt vackra utseende.

Sommarunderhåll

Under sommaren handlar det mest om att regelbundet rengöra och avlägsna smuts från möblerna. Regelbunden rengöring med en mjuk borste, vatten och tvål avlägsnar ytlig smuts och förhindrar att dina utomhusmöbler blir fläckiga, samtidigt som de får ett trevligare utseende.

Höstförberedelser

Innan hösten dragit igång på allvar bör du förbereda dina teakmöbler inför de inkommande kalla månaderna. Börja med en grundlig rengöring för att få bort all smuts och applicera därefter en speciell teakolja enligt möbeltillverkarens rekommendationer för att skydda möblerna från fukt och mögel under hösten och vintern.

Vinterövervakning av dina möbler

Under vintern ställs teakmöbler ofta undan och används inte igen förrän våren börjar närma sig. Om du har möblerna ståendes utomhus är det viktigt att du täcker dem med någonting vattentätt, alternativt ställer de dem på ett ställe skyddat från regn, is, snö och fukt. Gör det till en vana att gå ut och kolla till dina möbler lite då och då för att rengöra dem och kontrollera så att det inte börjat växa mögel eller bildats någon annan skada på möblerna.

Generella tips för dig med utomhusmöbler i teak

Utöver den vanliga säsongsvården bör du regelbundet ta hand om dina teakmöbler, så att livslängden ökar och utseendet håller sig. Om teaken blir smutsig bör du rengöra så snart som möjligt för att minimera risken för fläckar i materialet. Fläckar kan även uppstå om du ställer någonting väldigt varmt direkt på trämaterialet, som exempelvis en kastrull med kokande vatten.

Använd därför alltid underlägg när du ska ställa någonting på exempelvis ett teakbord. Det hjälper även till att undvika repor och skador som kan vara fula och svåra att åtgärda. Följ tillverkarens instruktioner, vissa rekommenderar till exempel att applicera teakolja flera gånger under säsong för att på bästa sätt bevara träets naturliga glans och färg.